Αυτή είναι μια ερώτηση που γίνεται συχνά από ανθρώπους που βρίσκονται σε μια έντονα δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση. Σίγουρα όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να βιώνει έντονο άγχος, δυσαρέσκεια, μίσος, θλίψη, στεναχώρια, συναισθηματικό κενό, άσχημες σκέψεις, απαισιοδοξία και γενικότερα συναισθήματα τα οποία ενδεχομένως να δημιουργούν μέχρι και απόγνωση σε όποιον τα βιώνει. Συνήθως, επίσης, αυτά συνοδεύονται και από μια τάση γενίκευσης «γιατί σε μένα;», «δεν πρόκειται να τελειώσει αυτό», «δεν θα τα καταφέρω», «δεν είμαι ικανός για τίποτα», «φταίω για ο,τι συμβαίνει γύρω μου». «όλα στη ζωή μου είναι μαύρα», και άλλα.
Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μας αποτελείται από στιγμές, πότε ευχάριστες, πότε όχι τόσο, πότε δυσάρεστες ή/και δυσβάσταχτες, πότε ουδέτερες κλπ. Λόγω της φύσης των πιο «δυσάρεστων» συναισθημάτων -τα οποία δεν είναι απαραίτητα αρνητικά-, μας δημιουργείται ένα γενικότερο αίσθημα κακουχίας και στεναχώριας. Λέω ότι αυτά τα συναισθήματα δεν είναι απαραίτητα αρνητικά, καθώς, ακόμα και αυτά παίζουν ένα ρόλο. Είναι εκεί για να μας προειδοποιήσουν και να μας προστατέψουν. Είναι εκεί για εμάς. Το πρώτο και πιο βασικό βήμα που πρέπει να κάνουμε όταν βιώνουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, είναι να τα αποδεχτούμε και να μην πάμε «κόντρα» στον ίδιο μας τον εαυτό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε τι πραγματικά μας συμβαίνει κι έτσι θα ξεκινήσουμε να το διαχειριζόμαστε.
Σίγουρα, αυτή η πορεία δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή. Σίγουρα, αν έχει κανείς φίλους, συγγενείς, ανθρώπους που μπορεί να εμπιστευτεί και να αρχίσει να ανοίγεται, είναι βασικό. Θα πρότεινα να μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για το τι σας συμβαίνει και αν αυτό διαρκεί παραπάνω από κάποιες μέρες, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Η λέξη κατάθλιψη είναι πλέον ένας όρος που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας, από διάφορους ανθρώπους, οι οποίοι δε γνωρίζουν απαραίτητα ούτε τη σοβαρότητα του θέματος, ούτε να κάνουν ουσιαστική διάγνωση, ούτε και τους τρόπους αντιμετώπισης. Τα συμπτώματα της παθογενούς κατάθλιψης είναι συγκεκριμένα και ο ειδικός μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αν έχετε κατάθλιψη, αν βιώνετε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο ή αν αυτό που περνάτε είναι κάτι διαφορετικό και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Θυμηθείτε ότι ο ειδικός είναι εκεί για να σας ακούσει, να σας καταλάβει και να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τόσο το τι σας συμβαίνει, όσο το γιατί σας συμβαίνει.
Αν υποφέρετε, μην είστε μόνοι σας! Μην κλείνεστε στον εαυτό σας! Βρείτε έναν άνθρωπο που αισθάνεστε ότι μπορείτε να τον εμπιστευθείτε και γνωρίζει σε βάθος το θέμα και κάντε το πρώτο βήμα. Δεν είστε μόνοι. Κάθε προσπάθεια αξίζει! Αυτό που βιώνετε αυτή τη στιγμή, υπάρχει τρόπος να το αλλάξετε, αν το θελήσετε. Η αλλαγή σας, λοιπόν, απέχει μόνο ένα βήμα!