Οι καταστάσεις έντονου άγχους είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας κι αυτό γιατί οι ζωές μας είναι πολύ απαιτητικές, τα πάντα γύρω μας πολύ ανταγωνιστικά κι εμείς οι ίδιοι, επιφορτισμένοι με ένα αίσθημα του ότι πρέπει σε όλα να είμαστε καλοί και να τα φέρουμε εις πέρας. Το άγχος είναι μια από τις πιο συνήθεις ψυχολογικές καταστάσεις που μας οδηγούν στο να αναζητήσουμε βοήθεια.
Τι είναι, λοιπόν, το άγχος; Έχετε σκεφτεί γιατί μπορεί όταν αισθάνεστε άγχος να έχετε δύσπνοια, αυξημένους παλμούς, να βγάζετε κοκκινίλες, να αισθάνεστε ζάλη, να έχετε πόνο στο στήθος ή κάποιο «σφάξιμο» σε άλλο σημείο του σώματός σας; Έχετε, μήπως αναρωτηθεί γιατί μπορεί να αισθάνεστε πόνο ή κόμπο στο στομάχι, καούρα, εντερικές διαταραχές και γενικότερη δυσφορία; Όλα αυτά (και ακόμα περισσότερα) είναι συμπτώματα άγχους που έρχονται και φεύγουν ανάλογα με την πίεση που βιώνουμε. Είναι αυτά που όταν πάμε στο γιατρό για να ψάξουμε παθολογικά αίτια, μετά από εξετάσεις στις οποίες δεν ανιχνεύεται κάτι παθολογικό, ακούμε το γιατρό μας να λέει «σταμάτα να έχεις άγχος». Ναι, οκ, και κάπου εκεί κλείνει κανείς το διακόπτη του άγχους και ηρεμεί.
Μακάρι να ήταν τα πράγματα τόσο απλά, όμως, δεν είναι. Αυτό που αισθανόμαστε τελικά ως ψυχοσωματικό σύμπτωμα (δηλαδή σωματικό σύμπτωμα που οφείλεται σε μια συναισθηματική κατάσταση), είναι η αντίδραση του σώματός μας απέναντι σε μια «απειλή» που αισθάνεται ότι δέχεται. Στην ουσία, το σώμα μας προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη και πρακτικά, ακόμα κι αν δεν το έχουμε ουσιαστικά καταλάβει πριν από εκεί, μας «ενημερώνει» ότι έχει αρχίσει να βιώνει μια έντονη κατάσταση.
Εάν λοιπόν μιλάμε για μια τέτοια περίπτωση άγχους, η οποία προκαλείται από συναισθηματική φόρτιση/πίεση προκειμένου να διαχειριστούμε μια κατάσταση, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε, έτσι ώστε να ελαττώσουμε τα επίπεδα άγχους μας.
Παρακάτω προτείνονται 10 τρόποι:
- Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που σας αγχώνουν τη δεδομένη περίοδο ξεκινώντας από το ισχυρότερο προς το ασθενέστερο
- Βάλτε χαλαρωτική μουσική και όμορφα τοπία να παίζουν
- Πάρτε διαφραγματικές αναπνοές (παίρνω αναπνοή από τη μύτη και προσπαθώ να κρατήσω τον αέρα στην κοιλιακή περιοχή). Ο εγκέφαλός μας για να ηρεμήσει χρειάζεται οξυγόνο. Κλείστε τα μάτια, πάρτε βαθιά αναπνοή από τη μύτη, κρατήστε τη και έπειτα εκπνεύστε από το στόμα. Επαναλάβετε μέχρι να αισθανθείτε το σώμα σας να χαλαρώνει
- Κλείστε τα μάτια, σφίξτε δυνατά όλους τους μύες του σώματός σας και τις γροθιές σας και μείνετε έτσι για 10”. Έπειτα χαλαρώστε και πάρτε αργά 3 βαθιές αναπνοές
- Πηγαίνετε για περπάτημα. Ενσωματώστε άσκηση στην καθημερινότητά σας
- Προσέξτε τη διατροφή σας
- Ενσωματώστε στο πρόγραμμά σας συναντήσεις με φίλους και δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν
- Καταγράψτε όλα όσα έχετε καταφέρει και όλα όσα σας κάνουν να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας (είτε εσάς, είτε τους δικούς σας ανθρώπους)
- Σεβαστείτε τα όριά σας και δείξτε τα στους ανθρώπους γύρω σας
- Επισκεφθείτε έναν ειδικό και ενταχθείτε σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο (είτε ατομικό, είτε ομαδικό)