Σχέσεις: Συνήθη λάθη – Αγάπη ως δεδομένο

Οι στενές/καλές σχέσεις στη ζωή μας αποτελούν βασικό στοιχείο στη ζυγαριά μιας ποιοτικής ζωής. Φυσικά, αυτό δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας της ευτυχίας μας, αλλά, αναμφισβήτητα, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί σε καθημερινό επίπεδο.

Τι συμβαίνει όμως όταν οι σχέσεις μας είναι προβληματικές ή έστω, αν απλά μας προβληματίζουν; Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό από μόνο του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με τη συνολική ποιότητα της ζωής μας, όσο και της καθημερινότητάς μας. 

Αυτό το πεδίο ενδιαφέροντος κατακτά όλο και μεγαλύτερο ερευνητικό έδαφος στην ψυχολογία, δεδομένου ότι επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τη σωματική & ψυχική υγεία μας, και κατ’ επέκταση, και τη συμπεριφορά μας. 

Εάν, λοιπόν, αισθάνεστε ότι και κάποιες από τις δικές σας σχέσεις (προσωπικές, φιλικές, επαγγελματικές, οικογενειακές κλπ) είτε είναι προβληματικές, είτε σας προβληματίζουν, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε προκειμένου να βελτιωθούν. 

Μα, δεν είναι δεδομένη η αγάπη;

Το ότι αγαπώ και με αγαπούν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα ισχύει άνευ όρων και για πάντα. Έτσι, καλό είναι να λειτουργούμε σε κάθε σχέση μας με τρόπο που να δείχνουμε ότι αγαπάμε, σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους γύρω μας όπως τους αξίζει. Τίποτα στη ζωή δεν πρέπει θεωρείται δεδομένο. Φυσικά, η οικειότητα και η εξοικείωση παίζουν το ρόλο τους στη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς μας, αλλά ας μην παίρνουμε τα πάντα ως δεδομένα. Αν κάνουμε μια παύση για να σκεφτούμε πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τον άνθρωπό μας. Ίσως αυτό μας βοηθήσει να αναθεωρήσουμε κάποιες συμπεριφορές μας και να εκφραστούμε με μεγαλύτερη τρυφερότητα και εκτίμηση στους ανθρώπους μας. 

Επίσης, οι ακραίες συμπεριφορές όπως το να βάζουμε κάποιον «σε πάγο» ή να δείχνουμε πλήρη αδιαφορία σίγουρα δεν αποτελούν την ιδανική συνταγή για την “καλλιέργεια” μιας υγιούς σχέσης! Τελικά, τι θέλουμε; Προτείνω να αρχίσετε να συμπεριφέρεστε όπως θα θέλατε να σας συμπεριφερθούν. Κάντε το σαν πείραμα και παρατηρήστε τις αντιδράσεις που θα δεχτείτε και τις τυχόν διαφοροποιήσεις στον τρόπο που σας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας.